PRZEPISY


NALEWKA

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Nalewka-z-aronii-ma-wiele-prozdrowotnych-wlasciwosci-Sprawdz-proste-przepisy-bez-gotowania_article.jpg

Składniki

  • 1kg. aronii
  • 2l wody
  • 120 liści malin
  • 1kg. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego /16g/
  • 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1l spirytusu
  • Aronię umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażalnika co najmniej na 2 dni, przez co pozbędziemy się aroniowej goryczki. Do garnka wsypać odmrożoną aronię, wlać wodę i wrzucić oczyszczone liście malin. Gotować 20 minut. Odstawić garnek na 24 godziny. Następnego dnia naszykować drugie naczynie, sito i gazę. Gazę rozłożyć na sitku i przecedzić aronię , dokładnie wyciskając całą zawartość przez gazę. Dodać cukier, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy i zagotować, kilka razy mieszając. Odstawić z ognia i poczekać aż płyn całkowicie się wystudzi. Następnie dodać spirytus, dokładnie wymieszać i nalewkę rozlać do czystych, suchych butelek. Najlepsza do spożycia jest po kilku miesiącach, ale naprawdę warto poczekać.

DŻEM

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie dzem-z-aronii-i-jablek-2458056-1024x768.jpg

Składniki

  • 1 kg aronii
  • ok. 50 dkg cukru
  • Aronię przebrać i umyć. Umyte owoce przełożyć do garnka zasypać cukrem i gotować na wolnym ogniu. Gotować aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Następnie słoiczki odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego

SYROP Z ARONII I MIĘTY

Składniki:

  • 1,5 kg owoców aronii
  • 3 l wody
  • 1 spora cytryna
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 3 kg cukru

Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Owoce i wodę gotujemy razem z cukrem ok 30 min na wolnym ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia.

Owoce aronii, cukier i wodę gotujemy przez 60 min. Do garnka wrzucamy gałązki mięty i pozostawiamy najlepiej na noc do ostygnięcia

Do masy owocowej dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok 15 min. Odcedzamy, gorący przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików

Nie ma konieczności pasteryzowania soku.

SOK

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie sok-z-aronii-przepis-wlasciwosci.jpeg

Składniki:

  • 4 kg owoców aronii najlepiej mrożonych
  • 6 l. wody
  • Liście wiśni około 5 dkg
  • Świeży imbir 5-10 dkg
  • Kilka goździków i kawałek cynamonu (niemielony)
  • Płaska łyżeczka kardamonu (najlepiej niemielony)
  • Sok z 3-4 cytryn lub trochę kwasku cytrynowego
  • 0,5-0,9 litra miodu

Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Zostawiamy do odstania do następnego dnia. Odcedzamy, z owoców aronii odciskamy resztę soku (można to zrobić praską do ziemniaków). Dodajemy miód i ponownie przegotowujemy. Usuwamy szumowinę i wrzące przelewamy do wyparzonych słoi lub butelek. Zakręcamy.

KONFITURA

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie przetwory-366033.jpg

Składniki

  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 0,5 – 1 litra wody
  • 0,25 – 0,5 kg cukru (wedle gustu)
  • Wrzucamy aronię do garnka, dolewamy trochę wody i klarujemy na małym ogniu pod przykryciem.
  • Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne (kroimy w ćwiartki).
  • Wrzucamy jabłka do oddzielnego garnka i również klarujemy pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody.
  • Aronię i jabłka łączymy, dosypujemy cukier i dolewamy wodę i razem gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę i dosypujemy cukier.
  • Na końcu sprawdzamy smak i gęstość konfitury. Jeżeli za gęsta należy dolać wodę, lub odparować w przypadku jej nadmiaru.
  • Gorąca konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (nie ma potrzeby pasteryzować).

DŻEM

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie dzem-z-aronii-i-jablek.jpg

Składniki

  • aronia 1 kg
  • gruszki 1 kg
  • pigwa 1/2 kg
  • cukier 50-60 dag
  • laska wanilii 1 szt
  • sok z pomarańczy 1/2 szkl
  • Mrożoną aronię przelać gorącą wodą, wsypać do garnka, dodać cukier, wlać pół szklanki soku z pomarańczy i gotować około 15 minut.
  • Następnie połowę aronii zmiksować, dodać ziarenka z laski wanilii.
  • Gruszki i pigwowce obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią.
  • Gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem na 5-10 minut