NALEWKA

Składniki
- 1kg. aronii
- 2l wody
- 120 liści malin
- 1kg. cukru
- 1 op. cukru waniliowego /16g/
- 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1l spirytusu
- Aronię umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażalnika co najmniej na 2 dni, przez co pozbędziemy się aroniowej goryczki. Do garnka wsypać odmrożoną aronię, wlać wodę i wrzucić oczyszczone liście malin. Gotować 20 minut. Odstawić garnek na 24 godziny. Następnego dnia naszykować drugie naczynie, sito i gazę. Gazę rozłożyć na sitku i przecedzić aronię , dokładnie wyciskając całą zawartość przez gazę. Dodać cukier, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy i zagotować, kilka razy mieszając. Odstawić z ognia i poczekać aż płyn całkowicie się wystudzi. Następnie dodać spirytus, dokładnie wymieszać i nalewkę rozlać do czystych, suchych butelek. Najlepsza do spożycia jest po kilku miesiącach, ale naprawdę warto poczekać.
DŻEM

Składniki
- 1 kg aronii
- ok. 50 dkg cukru
- Aronię przebrać i umyć. Umyte owoce przełożyć do garnka zasypać cukrem i gotować na wolnym ogniu. Gotować aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Następnie słoiczki odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego
SYROP Z ARONII I MIĘTY
Składniki:
- 1,5 kg owoców aronii
- 3 l wody
- 1 spora cytryna
- 4 gałązki świeżej mięty
- 3 kg cukru
Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Owoce i wodę gotujemy razem z cukrem ok 30 min na wolnym ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia.
Owoce aronii, cukier i wodę gotujemy przez 60 min. Do garnka wrzucamy gałązki mięty i pozostawiamy najlepiej na noc do ostygnięcia
Do masy owocowej dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok 15 min. Odcedzamy, gorący przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików
Nie ma konieczności pasteryzowania soku.
SOK

Składniki:
- 4 kg owoców aronii najlepiej mrożonych
- 6 l. wody
- Liście wiśni około 5 dkg
- Świeży imbir 5-10 dkg
- Kilka goździków i kawałek cynamonu (niemielony)
- Płaska łyżeczka kardamonu (najlepiej niemielony)
- Sok z 3-4 cytryn lub trochę kwasku cytrynowego
- 0,5-0,9 litra miodu
Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Zostawiamy do odstania do następnego dnia. Odcedzamy, z owoców aronii odciskamy resztę soku (można to zrobić praską do ziemniaków). Dodajemy miód i ponownie przegotowujemy. Usuwamy szumowinę i wrzące przelewamy do wyparzonych słoi lub butelek. Zakręcamy.
KONFITURA

Składniki
- 1 kg owoców aronii
- 0,5 kg kwaśnych jabłek
- 0,5 – 1 litra wody
- 0,25 – 0,5 kg cukru (wedle gustu)
- Wrzucamy aronię do garnka, dolewamy trochę wody i klarujemy na małym ogniu pod przykryciem.
- Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne (kroimy w ćwiartki).
- Wrzucamy jabłka do oddzielnego garnka i również klarujemy pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody.
- Aronię i jabłka łączymy, dosypujemy cukier i dolewamy wodę i razem gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę i dosypujemy cukier.
- Na końcu sprawdzamy smak i gęstość konfitury. Jeżeli za gęsta należy dolać wodę, lub odparować w przypadku jej nadmiaru.
- Gorąca konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (nie ma potrzeby pasteryzować).
DŻEM

Składniki
- aronia 1 kg
- gruszki 1 kg
- pigwa 1/2 kg
- cukier 50-60 dag
- laska wanilii 1 szt
- sok z pomarańczy 1/2 szkl
- Mrożoną aronię przelać gorącą wodą, wsypać do garnka, dodać cukier, wlać pół szklanki soku z pomarańczy i gotować około 15 minut.
- Następnie połowę aronii zmiksować, dodać ziarenka z laski wanilii.
- Gruszki i pigwowce obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią.
- Gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem na 5-10 minut